7 Tips Untuk Membeli Kereta Menggunakan Kaedah Kereta Sambung Bayar

#1 – Dapatkan semua butiran pemilik kereta

Anda mesti sentiasa mendapatkan kesemua butiran Pemilik. Panggil beliau dan berjumpa bagi mengesahkan yang dia bersetuju untuk menjual kereta dengan kaedah “Kereta sambung bayar” dan baki bank adalah jelas.

Sentiasa berhubung dengannya dan berkawan dengannya (Ini sah untuk Pembeli dan Pemilik)

Kenapa Sebab #1 penting?

Kadang-kadang, anda mungkin membeli kereta dari pemilik kereta melalui broker. Selepas menyerahkan kenderaan mereka buat seketika , mereka mungkin tidak selesa kerana mereka tidak tahu bagaimana kereta mereka digunakan atau digunakan oleh siapa. Mereka mungkin terus membuat laporan polis untuk menuntut kembali kereta. Sekiranya anda berkawan dengan pemilik kereta, kemungkinan untuk kes ini berlaku agak jarang.

#2 – Pastikan untuk membayar ansuran pinjaman kereta bulanan tepat pada waktunya.

Kebanyakan penjual kereta menjual kereta mereka melalui kaedah ini kerana kekurangan wang. Rekod pembayaran bank atau kewangan mereka mungkin tidak berapa baik. Jadi, mereka berharap dapat menjual kereta tersebut dan mengharapkan pembeli membayar pinjaman kereta bulanan tepat pada waktunya.

Jika pinjaman kereta tidak dibayar tepat pada waktunya, ia akan muncul sebagai pembayaran lewat dalam laporan CCRIS mereka. Ini mungkin tidak kedengaran baik pada penjual kereta jika mereka mahu memohon pinjaman yang lain. Ini mungkin akan menjadi lebih teruk apabila pemilik kereta memfailkan laporan polis untuk menuntut kembali kereta.

Secara Ideal, anda perlu membayar semua ansuran bulanan tepat pada masanya mengikut perjanjian bagi mengelakkan sebarang masalah dalam jangka panjang.

#3 – Berhati-hati apabila memilih broker kereta

Anda perlu memberi perhatian apabila anda datang untuk memilih broker kereta yang tepat. Berikut adalah 4 isu biasa pada broker kereta yang teruk.

  • Mereka menyembunyikan maklumat tertentu apabila menjual kereta kepada anda. Sebagai contoh, mereka mungkin memberitahu pemilik kereta pinjaman kereta akan selesai dalam 2-3 tahun. Tetapi di sisi yang lain, mereka berkata anda boleh menyelesaikan pinjaman kereta dalam tempoh 5 tahun.Ini tidak dapat dielakkan akan menimbulkan masalah pada masa akan datang.
  • Broker mungkin berjanji untuk berkongsikan butiran pemilik kereta sebaik sahaja perjanjian ditandatangani. Tetapi apabila perjanjian tersebut selesai, mereka tidak akan berkongsi maklumat dengan anda.
  • Sesetengah broker menyewa kereta dari syarikat sewa kereta selama 2-3 bulan dan menjualnya kepada anda. Anda akan dituduh sebagai pencuri kereta beberapa bulan kemudian.

#4 – Pastikan anda mempunyai semua perjanjian yang lengkap, termasuk laporan polis yang mengatakan pemilik kereta menjual kereta menggunakan kaedah “kereta sambung bayar”.

Ini penting bagi membuktikan yang pemilik kereta menjual kereta. Selain itu, dokumen ini harus merangkumi semua butiran pemilik kereta.Ini bagi memudahkan menghubungi mereka dengan maklumat ini.

Sekiranya dokumen tidak lengkap, anda mungkin mengalami kesulitan memperbaharui cukai jalan, insurans, dan lain-lain. Dan jika broker kereta menutup perniagaan mereka, anda masih mempunyai dokumentasi lengkap dan maklumat pemilik kereta untuk di hubungi.

Ini dokumen yang perlu anda simpan.

  • Salinan kad pengenalan pemilik kereta
  • Salinan lesen memandu pemilik kereta
  • Laporan polis dari pemilik kereta menunjukkan dia menjual keretanya.
  • Laporan polis daripada pembeli
  • Salinan geran kereta.
  • e-Borang e-jpj K3

Adalah penting perjanjian itu harus menandatangani secara langsung antara pemilik kereta dan pembeli, dan di cop secara sah.

#5 – Hanya beli atau jual kereta anda kepada broker yang mempunyai pejabat yang lengkap.

Mereka lebih dipercayai kerana mereka biasanya mempunyai sistem yang berkesan untuk menguruskan proses jualan dan pembelian. Mereka juga tahu prosedur yang sesuai bagi melindungi pemilik kereta dan pembeli. Kebanyakan dokumen akan disimpan dengan baik dan dikendalikan secara profesional.

#6 – Jangan menjual semula kereta kepada orang lain

Bayangkan jika anda menjual kereta kepada orang lain dan sesuatu terjadi kepada kereta tersebut, atau ansuran bulanan tidak dibayar. Pemilik kereta mungkin tidak tahu dan kerana pemilik kereta asal tidak mengenali pemilik baru.

Perkara akan menjadi rumit jika berlaku kemalangan kereta, proses tuntutan insurans dan kerja pembaikan akan menjadi perlahan.

#7 – Periksa kereta sebelum terima kereta tersebut

Pastikan anda menyemak kereta tersebut dalam keadaan baik. Anda mungkin perlu menyemak sama ada wujud tunggakan bayaran pinjaman kereta.

Sekiranya kereta itu tertunggak selama 2-3 bulan, kemungkinan besar kereta akan dituntut balik oleh bank. Sekiranya ini berlaku, anda akan kehilangan kereta seperti yang ditakrifkan dalam perjanjian.

Secara ringkas, pembelian kereta menggunakan kaedah “kereta sambung bayar” boleh membawa manfaat kepada anda di mana anda boleh mendapatkan kereta dengan lebih mudah dan lebih murah. Tetapi, penting juga untuk memberi perhatian terhadap tip di atas bagi memastikan anda tidak mendapat sebarang masalah. Akhir sekali, pastikan anda membayar ansuran pinjaman kereta tepat pada masanya bagi mengelakkan kereta anda di tuntut oleh bank.

Lebih tips dalam video ini

Leave a Comment: