Sendang Mencari Kereta Sambung Bayar?


Apakah Kereta Sambung Bayar?

Secara ringkas, "Kereta Sambung Bayar" adalah satu cara pemilik kereta untuk menjual kereta mereka kepada pembeli tanpa memindahkan pemilikan kepada JPJ. Ini biasanya berlaku kerana pemilik kereta tidak dapat menyelesaikan pinjaman kereta atau tidak dapat membayar ansuran pinjaman kereta bulanan. Oleh itu, mereka ingin menjual kereta tersebut dan membiarkan pembeli meneruskan ansuran kereta.

Pada masa yang sama, pembeli mungkin tidak boleh mendapat pinjaman kereta dari bank disebabkan oleh pelbagai sebab, termasuk di senarai hitam oleh bank.

Jika pemilik kereta tidak membayar ansuran bulanan kereta, kereta itu akan ditarik balik oleh institusi bank. Pemilik kereta juga akan disenaraihitamkan oleh pihak bank jika pinjaman tersebut tidak di jelaskan.

Dengan kata lain, pemilik kereta mungkin kehilangan kereta mereka dan juga disenaraihitamkan oleh bank jika mereka tidak menjual kenderaan mereka menggunakan kaedah "kereta sambung bayar".

Tetapi jika pemilik kereta boleh menjual kereta dengan kaedah "kereta sambung bayar ", pinjaman bulanan kereta mereka akan dibayar oleh pembeli kereta. Pemilik kereta juga boleh mendapat wang tambahan dengan menjual kereta mereka bergantung pada nilai pasaran.

Faedah Kereta Sambung Bayar

Faedah untuk Pemilik Kereta

 1. Sesetengah pembeli membayar pinjaman lebih awal kerana mereka mahu nama berdaftar berubah kepada pembeli.
 2. Kebanyakan pembeli akan membuat pembayaran bulanan sehingga pinjaman selesai supaya mereka boleh menukar nama pendaftaran kereta itu kepada nama pembeli.
 3. Pemilik kereta boleh memperolehi wang tambahan dengan menjual kereta untuk menyelesaikan masalah kewangan mereka.
 4. Pemilik kereta mengekalkan nama bersih mereka dan tidak disenaraihitam oleh institusi kewangan.
 5. Sekiranya pembeli tidak dapat membayar ansuran bulanan selepas beberapa tahun, pemilik kereta masih boleh mengambil balik kereta. Pada masa itu, pemilik kereta mungkin mempunyai keupayaan untuk membayar balik pinjaman kereta sehingga selesai.
 6. Pemilik kereta boleh membantu pembeli kereta yang tidak dapat membeli kereta menggunakan cara tradisional.

Faedah untuk Pembeli Kereta

 1. Pembeli boleh memandu kereta impian mereka, yang lebih murah, lebih mudah dan cepat berbanding kaedah pembelian tradisional.
 2. Pembeli boleh membeli kereta bagi aktiviti yang berbeza. Apabila pinjaman kereta selesai, pembeli boleh menukar nama pendaftaran kereta dan memilikinya secara rasmi.
 3. Pembeli yang disenaraihitamkan oleh bank atau mengalami kesukaran untuk mendapatkan pinjaman kereta boleh membeli kereta impian mereka melalui kaedah ini.
 4. Lebih murah menyewa kereta setiap bulan dan berbanding membeli kereta menggunakan kaedah ini.

Apakah risiko?


Adakah ia berbaloi untuk membeli atau menjual kereta menggunakan kaedah "Kereta Sambung Bayar"?

Bagaimana dengan risiko? Tidak dinafikan yang ramai orang membeli kereta terpakai. Tetapi adakah anda tahu risiko ketika membeli kereta melalui kaedah " Kereta Sambung Bayar"?

Ada yang mengatakan wujud persetujuan, tiada apa yang harus ditakuti. Dalam apa jua keadaan, perjanjian ini sah di mahkamah.

Ya, ia kelihatan senang. Tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa pembelian atau penjualan melalui kaedah ini terdedah kepada pelbagai risiko yang tidak terjangka.

Risiko untuk Penjual Kereta

 1. Penglibatan dalam aktiviti Jenayah

Jika pihak ketiga menyalahgunakan kenderaan anda bagi aktiviti jenayah, sebagai pemilik kenderaan asal, anda akan menanggung semua risiko. Penjual kereta perlu mengendalikannya dengan baik. Sebarang silap langkah boleh menyebabkan penjual kereta di dakwa oleh polis.

 1. Saman Kereta

Tahukah anda yang sebarang saman atau kompaun yang digunakan untuk kenderaan anda akan menjejaskan pemilik kereta dan bukan pihak ketiga yang membelinya?

 1. Pembeli berhenti membayar ansuran bulanan

Perlu diingat, kebanyakan orang yang membeli kereta anda biasanya mempunyai rekod buruk seperti nama tersenarai hitam, masalah kewangan, dan sebagainya. Oleh itu risiko mereka tidak membayar ansuran adalah lebih tinggi. Akibatnya, anda perlu terus sambung membayar beban.

 1. Jual Atas Jual

Adakah anda tahu terdapat beberapa kes melibatkan jual atas jual? Katakan anda menjual kereta sepenuhnya kepada A. Dua bulan kemudian, A menjual semula kereta itu sepenuhnya ke B dengan keuntungan tambahan.

Akibatnya, anda tidak tahu siapakah pemilik ketiga. Bagaimana jika pembayaran bulanan tidak dibuat kepada bank? Siapa yang anda patut dakwa?

Risiko untuk Pembeli Kereta

 1. Pemilik kereta mati

Jika pemilik kereta tersebut meninggal dunia, benefisiari mempunyai hak untuk meminta anda memulangkan kenderaan walaupun ada perjanjian.

 1. Tidak boleh tukar nama

Anda telah menyelesaikan ansuran kereta, tetapi adakah anda pasti pemilik bersedia untuk menukar nama? Bagaimana jika pemilik asal kenderaan itu mahu mendapatkan keretanya kembali? Anda tidak mempunyai pilihan kecuali menyerahkan kembali kereta.

 1. Kereta tidak boleh dijual kepada orang lain

Selagi nama pemiliknya tidak berubah, anda tidak boleh menjual kereta itu kepada orang lain walaupun pinjaman itu perlu dibayar. Proses pemindahan memerlukan pemeriksaan kereta di PUSPAKOM sebelum penukaran nama di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Bagi proses perubahan nama, pemilik asal perlu menghadiri JPJ. Bagaimana jika pemilik asal meninggal? Anda hanya boleh menggunakan kereta selama-lamanya.

 1. Tiada Tuntutan Insurans.

Sekiranya berlaku kemusnahan sepenuhnya, kos pampasan akan diberikan terus kepada pemilik kereta. Anda tidak akan memperolehi pampasan walaupun anda membuat semua ansuran bulanan.

 1. Dituduh sebagai pencuri kereta

Terdapat juga kemungkinan yang anda akan dituduh sebagai pencuri jika pemilik kereta memfailkan laporan polis yang menyatakan bahawa keretanya telah dicuri. Anda menunjukkan perjanjian yang ditandatangani bagi membuktikan diri anda. Malangnya, itu bukanlah tandatangan asal pemilik asli. Dia menipu tandatangannya! Anda mungkin akan dipenjarakan.

 1. Perjanjian ini tidak diterima secara undang-undang

Walaupun terdapat perjanjian di antara anda dan pemilik kereta asal, ia tidak memunyai sebarang kuasa undang-undang. Pemilik asal mempunyai kawalan mutlak terhadap kenderaannya. Pada bila-bila masa, jika pemilik kereta meminta untuk memulangkan kereta, anda masih perlu mengembalikannya kepada mereka.

Sila semak tips jika anda ingin beli/jual melalui kaedah ini.

Apakah pilihan yang lebih baik untuk Pemilik Kereta selain Kereta Sambung Bayar?


Sekiranya anda ingin menjual kereta anda menggunakan "Kereta Sambung Bayar", kenapa tidak hanya mempertimbangkan untuk memajak kereta anda kepada syarikat sewa kereta yang mempunyai reputasi?

Idea ini mudah; anda menyewakan kereta anda kepada syarikat sewa kereta bagi tempoh tertentu (Contohnya 1-2 tahun).Syarikat sewa kereta akan mengurus kereta anda dan menyewa untuk pelanggan mereka.

Semasa memajak kereta anda, anda tidak perlu membayar sebarang ansuran bulanan serta kos penyelenggaraan. Anda juga boleh meraih pendapatan tambahan kerana akan mendapat perkongsian keuntungan apabila kereta disewa.

Menarik? Ketahui lebih lanjut tentang pajak kereta.

Resources:  BMW - Toyota - Honda - Nissan-Renault - Volkswagen - Hyundai - Ford - Kia - Carlist - Paultan